Hoe vaak moet je je gezicht hydrateren? En hoeveel is het “juiste” bedrag? Als je een vette huid hebt, moet je dan net zo vaak hydrateren als het droge huidtype? Of je nu een week lang een bad met vochtinbrengende crème gebruikt of er maar zelden een gebruikt, deze vragen kunnen opduiken wanneer je je huidverzorgingsroutine opbouwt.
Daarom zijn we overgestapt op Dr. Hooman Khorasani om uw zorgen over uw vochtinbrengende crème uit de wereld te helpen. Dr. Khorasani is een triple board-gecertificeerde, fellowship-opgeleide cosmetische en huidkankerchirurg. Na Dr. Khorasani met vragen te hebben gepeperd, is dit wat hij te zeggen had in onze Q&A over de meest gestelde vragen over moisturizers.
Wat doet vochtinbrengende crème met de huid?
Antwoord: We gebruiken het woord hydraterend meestal om de toepassing aan te geven van een actueel middel op de huidlagen die de hydratatie verbeteren. Ceramiden en andere lipiden zijn de belangrijkste componenten van onze huidbarrièrefunctie. Sebocyten in onze talgklieren helpen deze lipiden te produceren die nodig zijn voor een optimale barrièrefunctie door uw huid te beschermen tegen vochtverlies. Zelfs mensen met een vette huid hebben hydratatie nodig, omdat de vette huid meestal het gevolg is van een negatieve feedbacklus. Hoe minder hydratatie uw huid bijvoorbeeld krijgt, er worden meer signalen naar de talgklieren gestuurd om meer olie te produceren.
Heeft Moisturizer voordelen voor alle huidtypes?
Antwoord: Over het algemeen wel. Door uw huid te hydrateren, voorkomt u uitdroging, schilfering, roodheid en jeuk. Verschillende lichaamsdelen hebben doorgaans verschillende vereisten als het gaat om hydratatie. Dit is puur een functie van de talgklierdichtheid in de huid. Doorgaans hebben de talggebieden van het gezicht minder hydratatie nodig dan de rest van het gezicht. De talggebieden omvatten het voorhoofd, de neus, de mediale wang en rond de mond, gewoonlijk de “T-zone” van het gezicht genoemd. De meesten van ons hebben minder talgklieren op de romp en de onderste ledematen en zullen daarom vaker bevochtigd moeten worden op die gebieden.
Sommige huidtypes hebben meer olieproductie in de basislijn en hebben daarom minder behoefte aan hydratatie dan andere huidtypes. De talgproductie wordt gecontroleerd door geslachtshormonen en kan fluctueren met hormonale cycli. Dit komt vaker voor bij vrouwen, maar kan ook bij mannen worden gezien.
Bij bepaalde mensen met eczeem, is er een baseline verlies in lipidebiosynthese en dus verlies van barrièrefunctie. Deze personen zijn vatbaarder voor huidinfecties. Daarom hebben patiënten met eczeem meer behoefte aan vochtinbrenging dan de gemiddelde populatie. Voor deze patiënten is het net zo belangrijk om vochtverlies te voorkomen als om hydratatie toe te voegen. Korte douches met lauw water en het toevoegen van luchtbevochtigers in huis kan aanzienlijk helpen bij vochtverlies. Af en toe gebruik van baden met antiseptische oplossingen kan ook de bacteriële stressfactoren verminderen en het risico op huidinfecties verminderen.
Wat is het verschil tussen bevochtigingsmiddelen, occlusieven en verzachtende middelen?
Antwoord: We gebruiken het woord hydraterend meestal om de toepassing aan te geven van een actueel middel op de huidlagen die de hydratatie van deze lagen versterken. Er zijn echter over het algemeen drie verschillende categorieën vochtinbrengende middelen, namelijk bevochtigingsmiddelen, occlusieven en verzachtende middelen. Bevochtigingsmiddelen hebben het vermogen om watermoleculen uit de lucht te trekken en deze in het huidoppervlak te plaatsen. Het zijn in feite microscopisch kleine luchtbevochtigers op het huidoppervlak. Voorbeelden van … biologische bevochtigingsmiddelen zijn honing, melasse, eiwitten en de dooier, en aloë vera.
Verzachtende middelen zijn verschillende boters, oliën, lipiden en vetzuren die op de huid kunnen worden aangebracht. Afhankelijk van de actieve ingrediënten die ze bevatten, worden ze onderverdeeld in zalven, crèmes, lotions en gels. Zalven zijn het meest hydraterend, maar het minst esthetisch. Aan de andere kant van het spectrum zijn gels het minst hydraterend, maar het meest esthetisch omdat ze snel en zonder veel nasleep op de huid worden aangebracht.
Occlusieven dienen als een fysieke barrière tegen waterverlies van het oppervlak van de opperhuid, de eerste laag van de huid. Ze vormen de extra beschermingslaag tegen externe schade. Voor liefhebbers van biologische huidverzorging zijn enkele favoriete occlusieven onder meer bijenwas en dikkere oliën van kokosnoot, sojabonen en olijven. Deze occlusieven zijn een must voor mensen met extreme droogheid en eczeem.
Kun je te veel hydrateren?
Antwoord: Absoluut, alles in het leven zou met mate moeten zijn. Ik heb eerder vermeld dat als je huid te droog is, de negatieve feedbacklus de sebocyten zal signaleren om meer olie te produceren. Op een vergelijkbare manier, als uw huid te gehydrateerd is, geeft uw huid de sebocyten het signaal om de productie van essentiële lipiden te stoppen. Overmatige toepassing van plaatselijke middelen kan ook uw poriën verstoppen en puistjes veroorzaken.
Hoeveel vochtinbrengende crème moet u aanbrengen?
Antwoord: Zorg ervoor dat uw huid wordt gewassen met een zachte reiniger om gifstoffen en bacteriën op het huidoppervlak te verwijderen en ervoor te zorgen dat uw poriën niet verstopt raken. Als je een te schilferige huid hebt, wil je misschien een zachte scrub of exfoliant gebruiken om eerst de dode huid te verwijderen. Deze dode huidlaag verhindert een effectieve opname van vocht. Gebruik na het exfoliëren een hoeveelheid vochtinbrengende crème ter grootte van een erwt aan elke kant van het gezicht. U kunt veel genereuzer zijn met actuele toepassingen op andere lichaamsdelen.
Welke vochtinbrengende crème moet ik kiezen voor mijn huid?
Een bekroonde optie voor alle huidtypes, vooral de vette, is de lichtgewicht Mangosteen Gel Moisturizer. Het minimaliseert het uiterlijk van poriën en laat een gladde, matte afwerking achter. Heb je last van een zeer droge huid, of heb je een rijpere huid, dan is de Firm Skin Acai Moisturizer ideaal. Deze rijke formule hydrateert de huid dankzij een formule met onder meer sheaboter, huidvullend hyaluronzuur en een BioComplex, een booster van antioxidanten, co-enzym Q10 en alfaliponzuur.
Probeer de Clear Skin Probiotic Moisturizer voor een probleemhuid of een huid die vatbaar is voor puistjes. Het bevat datzelfde BioComplex, evenals komkommersap en wilgenbastextract om het uiterlijk van uw huid te versterken en te revitaliseren. We hebben nog veel meer suggesties voor vochtinbrengende crèmes voor elk individueel huidtype in deze uitgebreide gids.
Hoe vaak breng je een vochtinbrengende crème aan? Laat het ons weten in de reacties hieronder of op social media. U kunt ook ons assortiment moisturizers bekijken bij een Eminence Organics Spa Partner en er een vinden die bij uw huidtype past.
Dit artikel is oorspronkelijk geschreven in april 2021.
creditSource link